01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Яке обладнання необхідне для переходу на сонячну енергію?

Перед встановленням сонячних панелей варто витратити деякий час на вивчення фінансових, технічних і законодавчих аспектів даної теми. Вам доведеться дізнатись про всі особливості обладнання для сонячних електростанцій. Складові системи відомі, а от поєднання компонентів різних брендів та конструкцій може відрізнятись.

Щоб перейти на сонячну енергію, вам знадобиться наступне обладнання:

  • Сонячні панелі;
  • Інвертор(и);
  • Система кріплення;
  • Система контролю генерації;
  • Акумулятори.

Сонячні панелі

Спершу слід обрати тип та виробника. Основними критеріями під час вибору є: ефективність, ціна, гарантія та технологічні особливості. Сонячні панелі бувають двох типів: монокристалічні та полікристалічні. Обидва типи виготовлені з кремнієвих пластин, але зовнішній вигляд та вартість кожного значно відрізняються. Монокристалічні панелі ефективніші та дорожчі, мають темно-синій або чорний відтінок. Полікристалічні – дешевші, мають менший ККД та більш світлий синій колір.

Інвертори

Генерація сонячної енергії – нескладний процес, під час якого панелі перетворюють сонячне світло на постійний струм, що живить електросистема будинку. Однак домогосподарства та енергосистема України працюють за стандартом змінного струму. Інвертори потрібні для перетворення постійного струму на змінний. Існує кілька типів інверторів:

  • Стрінгові інвертори (від англ. string – стрічка) з`єднують масив із електричною системою. Цей найменш дорогий тип, проте, він підходить не для кожного рішення. Такий інвертор з`єднує одразу всі панелі з електромережею. Це означає, що в разі незадовільної роботи однієї з панелей через затінення, сукупна генерація впаде, доки ця панель не відновить нормальну роботу.
  • Мікроінвертори. На відміну від лінійних, дані інвертори приєднуються до кожної панелі індивідуально. Так збільшується генерація всього сонячного масиву. Якщо окрема частина системи знаходиться в тіні, на виробництво енергії рештою це ніяк не вплине, бо кожна панель обладнана власним мікроінвертором. Ці інвертори володіють функцією моніторингу рівня генерації кожної панелі, що є великою перевагою для тих, хто прагне контролювати прибуток.
  • Енергетичні оптимізатори приєднані до кожної панелі та володіють опцією моніторингу окремих елементів системи. Оптимізатори більш доступні, ніж мікроінвертори та трохи дорожчі за лінійні інвертори. Це ідеальне рішення для затінених дахів та різнонаправлених панелей. Енергетичні оптимізатори не є інверторами, вони спрямовують вироблену енергію до інвертора, де відбувається перетворення струму на змінний.

Кріплення сонячних панелей

Деякі господарі будинків дивуються, коли дізнаються, що сонячні батареї не просто прибиваються цвяхами до даху, а встановлюються на систему кріплень. Кріплення дозволяють змонтувати панелі під оптимальним кутом для максимального виробництва енергії, а також закріпити масив без нанесення шкоди для даху. Ідеальним напрямком розміщення панелей є південний, під кутом від 35 до 50 градусів.

Для наземного розташування сонячних батарей також використовуються системи кріплення, які встановлюються під оптимальним кутом. Ви можете обрати статичні та рухомі трекери. Статичні кріплення встановлюються стаціонарно під одним кутом, рухомі конструкції спроектовані так, щоб змінювати напрямок по мірі того, як сонце рухається небосхилом.

Моніторинг генерації та системи контролю

Одна з причин переходу на сонячну енергію – можливість спостерігати, як ваші борги зменшуються із часом. Така система дозволяє відстежувати щогодинну генерацію вашої сонячної станції.

Окрім задоволення цікавості, система розпізнає потенційні збої та забезпечує максимальну генерацію. Системи моніторингу бувають двох видів: вбудовані та віддалені. Перші монтуються з панелями, другі дозволяють відстежувати роботу вашої станції через мережу Інтернет.

Акумулятори

Чимало господарів бажають, щоб їх будинки були енергонезалежними та могли живитись струмом в нічні години і похмуру погоду. В українських реаліях акумулятор виправдовує себе, з огляду на періодичні відключення електроенергії. Хоча, встановлення акумуляторів не є обов`язковим для мережевої СЕС.

Акумулятори для сонячних станцій поділяються на кислотні та літій-іонні. Кислотні дешевші, але літій-іонні набагато ефективніші.

 

Фахівці компанії SmartEco допоможуть із вибором оптимального обладнання саме для Ваших потреб!

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00