01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Яка вартість “зеленої” електроенергії в Україні – дослідження Clean Energy Lab

 

Громадська організація Clean Energy Lab оприлюднила аналітичний огляд “LCOE поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні”, підготовлений за підтримки представництва Фонду ім.Генріха Бьолля в Україні. Експерти аналізували, як змінилася приведена вартість енергії проектів ВДЕ в 2012-2018 роках, і як ця динаміка співвідносилася зі зниженням ціни продажу “зеленої” електроенергії.
В цілому, згідно з висновками експертів, український ринок слідує світовим тенденціям, для всіх основних технологій ВДЕ приведена вартість е/е знижувалася.

LCOE (levelized cost of energy) – показник приведеної вартості енергії, розраховується на підставі ринкових даних і оцінює поточну вартість всіх витрат для виробництва однієї одиниці енергії. Основними факторами, що впливають на розмір LCOE, є коефіцієнт використання встановлених потужностей (КВВП) і середньозважена вартість капіталу (WACC). LCOE використовується для порівняння вартості енергії, виробленої за допомогою різних технологій. У всьому світі показник LCOE є індикатором ціни на е/е, необхідної для забезпечення окупності проекту в прийнятні для інвесторів терміни.

LCOE of Renewable Electricity in Ukraine (UA) from Alex Mykhailenko

У 2018 році в порівнянні з 2012 роком LCOE для сонячних електростанцій (СЕС) скоротилася з 403 євро до 116 євро (більш ніж в 3 рази) за МВт-год, говориться в звіті. Ця тенденція корелює з такими ж темпами зниження “зеленого” тарифу – з 465 євро до 150,3 євро за МВт-год.

Зокрема, для наземних станцій показник LCOE знизився з 317 євро до 107 євро за МВт-год, а вартість проекту – з 2200 тис євро до 850 євро за кВт встановленої потужності.

Для дахових СЕС, які почали активно встановлюватися з 2016 року, показник LCOE знизився з 410 євро до 134 євро за МВт-год, а вартість проекту – з 2300 тис євро до 900 євро за кВт встановленої потужності.

Основним драйвером зниження приведеної собівартості е/е СЕС стало здешевшання основного обладнання – сонячних модулів і інверторів. Значний вплив на динаміку LCOE також зробило зниження кредитних ставок для проектів СЕС після 2015 року, оскільки банки почали розглядати їх як менш ризиковані і більш прогнозовані.

За даними Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), що проаналізувала дані ліцензіатів, капітальні витрати в проектах СЕС склали 708,8 євро за кВт встановленої потужності, що склало 63% всієї вартості будівництва. Операційні витрати для проектів СЕС незначні -12 євро на кВт встановленої потужності.

Середньозважений КВВП для СЕС в Україні становить 13,7%, тоді як у світі – 18%.

За даними авторів звіту, більшість СЕС будувалися в південній частині країни в зв’язку з більш високим рівнем інсоляції. Однак здешевлення вартості реалізації проектів і стабільність “зеленого” тарифу поряд з вичерпанням доступних і економічно привабливих точок приєднання до мереж в “сонячних” регіонах, стимулювали розвиток СЕС на півночі і заході України.

Вітер

За даними аналізу, проведеного по 19 вітряним електростанціям (ВЕС) на півдні України, вартість реалізації проектів у вітроенергетиці в 2012-2018 рр знизилася на 20% – з 1800 до 1450 євро за кВт встановленої потужності, а LCOE в середньому – на 28% (з 107 євро до 77 євро за МВт-год).

КВВП ВЕС останні кілька немає варіюється від 39% до 43%.

Як зазначив аналітик Clean Energy Lab Олексій Михайленко, LCOE “вітру” найпривабливіша і наближена до приведеної вартості е/е теплової генерації.

Малі ГЕС

Електроенергія малих ГЕС є найдорожчою з усіх ВДЕ, а динаміка введення цих станцій – найповільнішої, відзначають автори звіту. На сьогодні в Україні “зелений” тариф отримують 143 малих ГЕС, більшість з них побудовано в 1950-і рр. і реконструйовано в 2000-е. Для мікро-ГЕС (до 200 кВт) встановлено найвищий “зелений” тариф, тому будували в основному саме такі нові об’єкти.

LCOE цього виду генерації знизилася майже на третину – з 271 євро до 177 євро з МВт-год. А вартість проектів практично не змінилася, скоротившись з 3000 євро до 2800 євро за кВт встановленої потужності.

КВВП малих ГЕС зріс з 22,6% до 30%, хоча в 2016 та 2017 років рр він досягав відповідно 42% і 38%.

Автори дослідження відзначають значну капіталомісткість проектів реконструкції і будівництва малих ГЕС, потреба в значній кількості дозвільних документів і тривалий термін їх оформлення (до 30 місяців).

За даними експертів, заходи по відновленню малих ГЕС можуть бути дуже різними, і відповідно мати різну вартість (від 150 тис. євро до 500 тис. євро на 100 кВт потужності). Ціни на турбіни для станції до 100 кВт можуть коливатися від 70 тис євро до 200 тис євро.

Біогаз і біомаса

LCOE біоенергетичних установок скоротилася зі 168 євро до 104 євро за МВт-год, тоді як вартість проектів зросла з 2114 до 2360 євро за кВт встановленої потужності (в 2015 роки вона досягала 2900 євро). При цьому КВВП таких проектів зріс з 43% до 60%.

Автори дослідження відзначають, що зниження LCOE досягнуто за рахунок більш ефективного використання технологій. Разом з тим, вони не прогнозують здешевлення енергії з біомаси в наступні роки. Інвестори вибирають перевірені технології, тому досягти зниження LCOE можна за рахунок підвищення КВВП, що вельми проблематично, оскільки зараз в основному застосовується технологія когенерації, при якій КВВП електрогенерації як правило нижче, ніж номінальний.

Сценарії

Проаналізувавши дані з різних видів генерації ВДЕ, експерти зробили прогноз їх розвитку за різними сценаріями. На сьогодні “зелені” займають близько 1,8% в структурі виробництва електроенергії в Україні, забираючи 8,6% надходжень в якості її оплати (за рахунок більш високого, ніж середній, тарифу на відпуск).

За словами А.Михайленка, при незмінній ситуації через 3 роки ВДЕ будуть займати 6,9% в структурі виробництва і збирати 22% коштів з енергоринку. Ухвалення закону про “зелені” аукціони призведе до скорочення частки в “грошовому” обсязі всього до 21%, прогнозують експерти. Приведення ж тарифів на відпуск е/е ВДЕ до рівня LCOE скоротить обсяг зібраних “зеленими” грошей до 16%.

Показник LCOE визначено Європейською комісією найкращою практикою для оцінки визначення величин підтримки ВДЕ в вигляді тарифів, а також для визначення базових сценаріїв і граничних цін для аукціонних систем, підкреслюють автори дослідження.

Не так давно Верховна Рада України підтримала ряд законопроектів, спрямованих на розвиток альтернативної енергетики в 2019 році, а також збереження сприятливих умов у 2020 році. І хоча не всі норми вже остаточно затверджені, їх розгляд парламентом свідчить про зміни для «зеленого» сектора української економіки.

 

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00