01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Огляд сонячних панелей half-cut

 

Технологія виробництва сонячних батарей постійно вдосконалюється. У цьому огляді ми поговоримо про сонячні панелі  типу half-cut, які є варіацією стандартних кремнієвих, але працюють помітно ефективніше.

Що ж являють собою half-cut панелі?

Подібно до того, як двосторонні та PERC-батареї трохи покращують ефективність кремнієвих систем, half-cut технологія теж допомагає вдосконалити потужність сонячних панелей.

Сама назва «half-cut» (обрізаний навпіл) пояснює те, на чому заснована дана технологія: це традиційна батарея, комірчини якої розрізаються навпіл спеціальним лазером так, щоб вони стали вдвічи меншими.

Half-cut батареї мають декілька переваг, порівняно з традиційними. Головне – це підвищена продуктивність та довговічність. Half-cut технологія  підвищує ефективність панелі на кілька відсотків. Такі батареї фізично витриваліші, та, завдяки компактнішим розмірам, мають менше шансів тріснути.

Завдяки цим факторам, half-cut батареї дозволяють їх власнику значно прискорити період окупності сонячних панелей.

Як half-cut батареї покращують характеристики сонячної панелі

Є декілька основних факторів, які дозволяють half-cut технології покращити продуктивність сонячної панелі.

  1. Зниження резистивних втрат.
    Одним із джерел втрат енергії під час перетворення сонячного світла в електрику є, так звані, резистивні втрати. Використання half-cut батарей дозволяє зменшити їх.
  2. Підвищена стійкість до затінення.
    Half-cut батареї більш стійкі до впливу тіні. І це не тому, що комірчини розділені навпіл, а, скоріш, завдяки схемі їх підключення. В традиційних батареях комірчини підключені в ряд послідовним методом.  Тому, якщо тінь падає хоча б на одну комірчину, перестає працювати весь ряд. Зазвичай батарея має три таких ряди, тож, усього одна комірчина в тіні призводить до втрати третини потужності батареї.
Схема підключення для стандартної сонячної панелі. Є три окремі "рядки" комірок, з'єднаних паралельно.
Схема підключення для стандартної сонячної панелі. Є три окремі “рядки” комірок, з’єднаних паралельно.

В half-cut батареях комірчини також з’єднані послідовно. Але оскільки вони розділені навпіл, їх кількість сягає 120, замість 60. Тож і рядів у два рази більше. Тому одна комірчина в тіні призводить не до третини втрат енергії, а всього лише 1/6.  

Схема електропроводки для сонячних панелей half-cut. Є шість окремих "рядків" комірок, з'єднаних паралельно.
Схема електропроводки для сонячних панелей half-cut. Є шість окремих “рядків” комірок, з’єднаних паралельно.

Хто з сучасних виробників використовує у виробництві технологію half-cut?

Перші сонячні панелі з половинними комірчинами були представлені компанією REC Solar у 2014 році.  Технологія мала успіх , і виробник вдосконалив більшість обладнання задля випуску саме half-cut батарей. Окрім REC, подібну продукцію можна сьогодні зустріти в каталогах багатьох компаній. JASolar, Trina Solar, LONGi Solar, Risen, Hanwha Q CELLS та JinkoSolar – найбільші та найвідоміші з них.

Лінії виробництва half-cut батарей мало чим відрізняються від традиційних. І будь-який виробник, якщо вирішить перейти на виробництво таких систем, не буде вимушений кардинально змінювати обладнання заводів, чи виробничі процеси. Потрібно буде вирішити всього два питання: як розрізати комірчини, та як їх приєднувати.

Задля розділення комірчин доцільно використовувати лазерну технологію, яка дозволяє максимально делікатно розрізати досить крихкий матеріал. З’єднання удвоє менших комірчин – процес досить точний і теж потребує спеціального обладнання.

Half-cut технологія – дуже гарне рішення для тих, хто бажає оптимізувати процес перетворення сонячної енергії в електрику, використовуючи ефективні, ті нестійкі батареї.    

 

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00