01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Китай будує надвисоковольтні ЛЕП постійного струму

Енергія з відновлювальних джерел часто генерується на територіях вельми віддалених від місць, де вона в кінцевому підсумку буде споживатися. Щоб прискорити поширення ВДЕ, і як наслідок, знизити вуглецеві викиди, необхідний спосіб енергоефективної передачі електроенергії на далекі відстані . І така технологія вже існує і використовується.

Більшість електроенергії сьогодні передається у вигляді змінного струму. Але передача на далекі відстані вимагає джерел високої напруги, що в системах змінного струму може викликати ускладнення.

Для передачі енергії на великі відстані краще підходять надвисоковольтні  лінії постійного струму (UHVDC) . Крім малих втрат енергії при передачі вони балансують поставки енергії, роблячи мережу більш стабільною. Наприклад, та ж лінія, яка передає енергію із віддаленої гідроелектростанції, може бути використана, щоб, коли виникає необхідність, повернути енергію назад.

Китай, завдяки географічним особливостям, вже використовує потенціал в таких надпотужних лініях передач. Три чверті вугільної генерації КНР зосереджено на півночі і північному заході країни, чотири п’ятих гідроенергетики розташовані на південному заході. Тоді як більшість населення Китаю проживає на сході – в 2 тис. і більше кілометрів від джерел генерації.

Китайська національна мережа , яка належить державі, вже сьогодні знаходиться на півдорозі до завершення проекту по переходу на лінії надвисоковольтного постійного струму. На реалізацію проекту було виділено 88 млрд дол., і період з 2009 по 2020 рік.

Перша лінія напругою 800 тис. вольт від ГЕС Сянцзяба в провінції Юньнань до Шанхая була побудована в 2010 році. Пропускна здатність цієї ЛЕП становить 6400 МВт, що відповідає середньому енергоспоживанню всієї Румунії.

Найбільший коннектор Чанцзи – Цзюцюань, який поки знаходиться на етапі будівництва, зможе передавати 12 000 МВт (половина енергоспоживання Іспанії) на відстань 3400 км з віддалених районів на північному заході на схід країни.

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00