01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Як обрати сонячні панелі?

Як підібрати сонячні панелі?

Ті, хто планують вперше встановлювати собі сонячну електростанцію часто намагаються заощадити на компонентах. Наприклад – сонячних панелях або інверторах. Бажання заощадити – цілком раціональне, але часто гонитва за економією призводить до покупки неякісних комплектуючих і в кінці-кінців – до суттєвих витрат на підтримку системи або заміну бракованих компонентів.

Неякісні сонячні панелі

Такий різний Китай

Не секрет, що найбільшим виробником сонячних батарей в світі є Китай. Піднебесна з 2011 року виробляє найбільше в світі сонячних панелей. За деякими прогнозами, швидкозростаюча індустрія виробництва сонячних панелей Китаю до кінця 2017 роки зможе виробляти щорічно сонячних панелей загальною потужністю 51 ГВт.

При цьому виробництвом сонячних батарей в Китаї займаються сотні (якщо не тисячі) компаній. Деякі з них працюють і на міжнародний ринок, деякі – тільки на китайський, ще хтось працює на бренд одного з західних виробників. Крім великих виробників на ринку існує величезна кількість “гаражних виробництв”. Більшість із них просто не можуть виробити якісний товар через технологічні обмеження. Багато виробників намагаються “грати на масштабі”, максимально знижуючи ціну, але при цьому не зважаючи на якість.

Така ситуація з виробництвом в Китаї стосується не лише сонячних батарей. Якісний і низькопробний товар дуже часто виготовляється поруч або навіть на тій же фабриці. При цьому якісний і дорожчий товар – це той, виготовлення якого строго контролює замовник. Такий замовник це, наприклад, виробник кросівок відомої марки, які ми купуємо потім в наших магазинах. Але “майже такі ж” кросівки можна купити і десь на ринку в передмісті Києва за значно меншу ціну.

Для того, хто не є експертом, різницю між якісними кросівками та кросівками “Abibas” на око визначити вкрай важко. Розуміння того, наскільки якісний товар вам дістався, з’являється тільки коли ви пробіжите в цих кросівках кілька кілометрів. Те саме справедливо і з сонячними батареями, і з іншими компонентами фотоелектричних станцій (такими, наприклад, як інвертори) – їх якість проявляється в процесі експлуатації.

Хто такий офіційний постачальник?

Багато з тих, хто цікавиться сонячними системами думає, що офіційні постачальники не приносять користі. Можна почути думки про те, що “немає сенсу переплачувати за бренд” або ж “це не більше ніж логотип”. Чи так це насправді?

Якщо говорити просто, офіційний постачальник – це компанія, яка заробляє саме на тому, що забезпечує контроль якості продукції та гарантує своїм покупцям продукт з певними параметрами. По суті – він агент свого покупця серед виробників. Це не дуже важлива роль, коли потрібно купити тапочки за 30 гривень, які можна викинути через пару днів. Зовсім інша справа, коли ви купуєте технологічно складні пристрої з яких буде складатися ваша сонячна електростанція. Адже параметрів, яким вони повинні відповідати – досить багато, а проконтролювати їх без спеціального обладнання і знань неможливо.

Звичайно, офіційний постачальник не може забезпечити 100% гарантії якості – його відділ технічного контролю теж може зробити помилку. Але при цьому покупець має можливість замінити неякісний товар. Це і змушує постачальника уважно стежити за якістю, яке йому пропонує виробник.

До слова сказати, роль “наглядача за китайським виробником” – типова сьогодні для багатьох світових компаній. Взяти до прикладу Apple – компанія розробляє свої гаджети в Каліфорнії, але збирає їх в Китаї на замовлення Apple компанія Foxconn з компонентів, які виробляються китайськими та корейськими виробниками. При цьому контроль якості залишає “за бортом” деяку кількість плат, екранів, готових телефонів і комп’ютерів. І багато виробників продають цей товар другого сорту вже під іншими брендами і за нижчою ціною.

Неякісні сонячні панелі

Що може піти не так?

Сонячні панелі вже давно ні в кого не викликають подиву і здаються чимось простим і звичним. При цьому здається, що всі вони однакові. Але це до тих пір, поки ви не купили неякісні. Але, власне, за якими параметрами оцінювати сонячні панелі – адже виглядають вони, практично, ідентично? Ось деякі з найбільш критичних параметрів:

  • Швидка деградація показників потужності. Сонячна батарея, якщо вона якісна, повинна прослужити не менше 25-30 років. При цьому її продуктивність за цей час може впасти на 5-15%. Але придбана у “сірого” виробника панель може “просісти” і на всі 40% вже за перші декількох років.
  • Раптова відмова модулів. Різке падіння продуктивності або навіть повна непрацездатність може стати результатом використання низькоякісного або відбракованого кремнію або просто неправильного транспортування під час якої кремнієві пластини панелі тріскаються, втрачаючи свої вихідні характеристики.
  • Поломки, простої і інші проблеми через неякісну пайку. Сонячна батарея – це не тільки кремнієві пластини, але також і провідники і пайка. Їх неякісне виконання може призводити до падіння продуктивності, необхідності “допаяти” або “підправити”. Але якщо Ви купили такий товар через Alibaba.com, то поміняти його буде, м’яко кажучи, важко та проблематично.
  • Низький ККД. ККД у панелей від “сірих” виробників може опускатися істотно нижче “стандартних” 15%, що безпосередньо знижує ефективність всієї системи і уповільнює повернення Ваших інвестицій.

“Проблеми з модулями від сірих виробників буває дійсно важко визначити” – говорить Юрій Фаворський, головний інженер Інституту відновлюваної енергетики НАН України – “все починається з того, що багато “сірих”виробників в Китаї беруть браковані модулі, якість яких сама по собі є сумнівною. Крім того, при неякісному перевезення або просто відсутності відповідного обладнання в кремнієвих пластинках можуть з’явиться мікротріщини. Їх просто неможливо ідентифікувати без відповідного, досить дорогого, обладнання. Такі пластини можуть відмовити не відразу, а, наприклад, через 3-5 років експлуатації. “

Ще одна проблема може чекати Вас, якщо ви все-таки ідентифікуєте несправності у вашій панелі. Тому що наступним питанням буде те, як замінити цю саму панель на відповідну заявленим характеристикам. З офіційним представником це може потребувати деякої бюрократії і поїздоку до нього в офіс чи на склад. Але в разі, наприклад з Alibaba.com, повернення купленої китайської панелі або інвертора – процедура набагато складніша, а в багатьох випадках вона просто не можлива або існує тільки на рівні теорії. Крім того, повернення через закордонні онлайн-платформи забере у вас місяці, а міжнародні пересилання не бувають безкоштовними.Неякісні сонячні панелі

 

Практика вибору

Де б ви не вирішили купувати сонячні батареї, практично завжди залишаються одні і ті ж правила такого вибору. Для того щоб купити дійсно якісні сонячні панелі, уважно стежте хоча б за такими параметрами:

  1. Назва та торгова марка. Вони повинні належати відомому виробникові. Якщо виробник не ставить свій логотип або назву на панелі або упаковці – ви ризикуєте купити товар сумнівної якості. Якщо виробник зазначений, але ви його не знаєте – рекомендуємо все ж спробувати знайти додаткову інформацію про нього.
  2. Ціна. Якщо мова йде про оптимальні моделі сонячних батарей, то ціна навряд чи може бути занадто низькою. Звичайно, можна “зловити удачу за хвіст”, але при різниці в ціні більш як 5% рекомендуємо пошукати можливі дефекти. На базарі найдешевше зазвичай продаються кросівки під “брендом” Abibas.
  3. Дані про випробування і сертифікацію. Комусь це може здатися всього-лише бюрократичною деталлю, але сертифікацією займаються незалежні дослідницькі інститути в країнах ЄС, США і азіатських промислових центрах. І якщо якийсь виробник не надає результати тестування своїх сонячних панелей – це зайвий привід задуматися. Щоб кваліфіковано судити про сертифікацію, рекомендуємо ознайомитися зі списком офіційних довірених сертифікаційних інститутів і центрів.
  4. Наявність гарантії. Цей момент, власне, пояснювати зайве. Ви ж не купуєте мобільний телефон або комп’ютер, якщо на нього немає гарантії?
  5. Якість пайки і збірки. Уважно огляньте панель. Якщо збірка якісна, деталі не розходяться “на міліметр-другий”, доріжки припаяні належним чином. Якщо ж збірка «не дуже» – рекомендуємо починати пошуки іншого варіанту.

Купуючи сонячні батареї, кожен з нас хоче отримати від них максимальну віддачу, щоб домашня сонячна електростанція видавала електроенергію максимально ефективно. При цьому в значній мірі така ефективність залежить від монтажу і складання системи. Саме тому рекомендуємо не тільки перед монтажем, а й перед покупкою компонентів звернутись по допомогу до фахівців, які займаються цим професійно.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

Як обрати сонячні панелі? 30.10.2016Loading...

Переклад: smarteco.biz.ua

Джерело: atmosferareview.com

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00