01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Робота сонячних панелей в тіні

Якщо дерева, або інші перешкоди, створюють тінь на сонячних панелях, втрата ефективності та зниження виробітку електроенергії можуть бути стати серйозною проблемою.

В цій статті ми розглянемо джерела затінення та їх вплив на ефективність роботи сонячних панелей.

Які існують джерела затінення?

Тінь можуть створювати різні джерела:

  • Дерева: мабуть, найбільш очевидне, дерева можуть відкидати тінь на Ваші сонячні панелі. Багато житлових будинків розташовані в зелених зонах і, відповідно, дерева можуть створювати тінь для Вашої сонячної електростанції.
  • Інші панелі: крім дерев, відкидати тінь на сонячні панелі можуть інші прилеглі панелі. В залежності від установки, сусідні панелі можуть відкидати тінь на нижні панелі в тій же системі. Ця проблема виникає зазвичай в сонячних електростанціях наземного розташування.
  • Ваш дах: панелі можуть бути в тіні того ж даху, на якому знаходяться. В залежності від положення сонця та часу доби, різні частини даху, такі як димар наприклад, можуть блокувати потрапляння прямих сонячних променів на деяку частину панелей.
  • Хмари: неможливо говорити про затінення, не згадавши про хмари. Не дивлячись на те, що в хмари затуляють сонце і фактично створюють затінення, Вам не варто хвилюватись про роботу сонячної електростанції в похмурі дні. Насправді, хмари пропускають деяку частину сонячного світла, яке є розсіяним сонячним світлом, і тому сонячні панелі працюють і в таку погоду, хоча із певним зниженням ефективності.

Ще одним вагомим аргументом є те, що Німеччина є світовим лідером із впровадження систем на сонячній енергії, при тому, що Німеччина знаходиться північніше, ніж Україна.

Тінь і ефективність сонячних батарей.

Затінені сонячні панелі виробляють менше електроенергії, ніж сонячні панелі під прямими сонячними променями. Вплив менш потужного сонячного випромінювання є очевидним фактором зниження ефективності, але проект Вашої сонячної електростанції грає не менш важливу роль. Якщо Ваш дах затінений більшу частину дня, і прибрати джерела затінення (зрізати дерева) немає можливості, тоді сонячна електростанція не буде максимально ефективною. Але якщо півтінь падає на дах тільки в певні години світлового дня, існує декілька рішень сонячних інверторів, які допоможуть мінімізувати вплив цієї тіні і максимізувати продуктивність Вашої сонячної електростанції.

Сонячний інвертор – обов’язковий додаток до сонячних панелей. Вони перетворюють постійний струм (DC) в змінний струм (AC), який використовується в переважній більшості електроприладів, які Ви підключаєте в звичайну розетку. Правильно підібраний інвертор допомагає мінімізувати втрати ефективності від затінених панелей. Три типи інверторів (стрінгові, мікроінвертори і оптимізатори потужності), кожен із них особливим чином бореться із зниженням ефективності від затінення.

Стрінгові (стрічкові, рядкові)

Стрінгові інвертори є основною і найпоширенішою технологією інверторів. В такій системі багато панелей підключаються до одного інвертора. Підключення є послідовним, панелі утворюють одну велику стрічку (string – англ.), звідки і походить назва. Це означає, що вся система може працювати тільки по потужності найслабшої панелі. Наприклад, якщо дерево поряд із Вашим будинком створить тінь тільки на одній панелі в рядку, то і весь масив панелей буде працювати з тою ж ефективністю, що і панель, на яку падає тінь.

Мікроінвертори

Система з мікроінверторами передбачає встановлення мікроінверторів для кожної окремої панелі. У масиві сонячних панелей, оснащених мікроінверторами, якщо тінь впаде на одну панель, то інші зможуть працювати з максимальною ефективністю, не зважаючи на цю одну затінену панель, оскільки кожна панель має свій персональний мікроінвертор.

Оптимізатор потужності

Оптимізатори потужності є певним поєднанням двох попередніх технологій – стрінгового та мікроінвертора. На відміну, від мікроінверторів, оптимізатори потужності вимірюють “стан” (або “якість”) електроенергії, що генерується на кожній панелі і направляють цю інформацію на стрінговий інвертор. Таким чином, оптимізатори потужності можуть “вимикати” з масиву ту панель, яка потрапляє в тінь.

Якщо Ваш дах більшу частину дня знаходиться в частковій затіненості, варто встановлювати систему, що використовує оптимізатори потужності або мікроінвертори. Така систему буде коштувати дещо дорожче, аніж стрінгова, проте збільшить генерацію Вашої сонячної електростанції, а отже і збільшить Ваші заощадження в довгостроковій перспективі.

Яке рішення є найкращим?

Тінь знижує генерацію сонячної електростанції, але ці втрати можуть бути мінімізовані шляхом правильного підбору обладнання.

Компанія СмартЕко допоможе Вам підібрати найкраще рішення, яке максимізує виробіток електроенергії саме Вашого домогосподарства.

Наші контакти

Наш офіс знаходиться за адресою: м.Рівне, вул.Дворецька 120а.

Тел.: +38 (096) 6963515

 

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00