01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00
1
Чи варто купувати готові комплекти сонячних електростанцій для дому

Сфера альтернативної енергетики в Україні зробила великий крок вперед минулого року. Кількість генерації сонячних електростанцій збільшилась у два рази тільки за 9 місяців минулого року. Безперечно, значним впливом на цю ситуацію стала набагато нижча ціна на обладнання. За 5 років у період між 2014-2019 роками сонячні панелі зменшились у ціні в 5 разів. Все більше інвесторів задумуються над встановленням СЕС, адже така інвестиція стала доступнішою. Не буде секретом, коли ми скажемо, що власники будинків господарюють здебільшого самостійно. Зробивши висновок встановити електростанцію без допомоги професіоналів, вони часто обирають вже готові комплекти.

Чому готові комплекти є такими привабливими

Вони повністю скомплектовані необхідним обладнанням, щоб самостійно встановити станцію та щоб вона функціонувала. Комплекти існують різних видів та відповідають усім типам електростанцій: автономним, гібридним та мережевим. Мережева станція складається з сонячних панелей, кріплення, кабеля, інвертора та захисту фотомодулів з інвертором. Крім цього у комплектах станцій гібридного та автономного видів є акумулятор та інвертор спеціального типу.

Щоб позбавити себе від проблем з вибору додаткових складових до сонячних панелей, власник будинку купує вже укомплектовану СЕС. Таким чином йому непотрібно вивчати нюанси: вибрав потрібний розмір панелей, придбав і поставив на дах. Також ціна грає велику роль: придбати комплект для СЕС і змонтувати власноруч дешевше, ніж звернутись по допомогу у профільну компанію. Так можна зекономити на замірах, доставці, проектуванні та встановленні панелей. Ось чому готова електростанція здається інвестору привабливішою.

І все? Так просто?

Давайте порахуємо: можна економити, якщо потрібна, наприклад, електростанція 3 кВт, щоб забезпечити освітлення дому або прибудинкової території. Проте для енергопостачання будинку необхідна серйозніша підготовка. Продуктивність СЕС залежить також від того, наскільки якісно вона встановлена. На якісне встановлення впливають наступні фактори: наскільки оптимально розташована несуча конструкція, наскільки правильною є конфігурація модулів та, звичайно, наскільки професійним є монтаж. Щоб правильно змонтувати станцію потрібно вивчати спеціальну літературу та консультуватись у професіоналів, разом із тим для проектування необхідний спеціальний інструментарій, який має далеко не кожен інвестор. Сьогодні досвідчені компанії не користуються рулеткою, коли заміряють конструкції та не сидять на вулиці, дивлячись на сонце, щоб визначити його розташування. Спеціально для цього застосовують дрони: використовуючи супутникові дані, вони визначають розташування сонця та замірюють, а також займаються моделюванням конфігурації панелей в 3D форматі. Саме завдяки сьогоднішньому прогресу ми отримуємо точний проект, який дає нам повноцінне технічно обгрунтоване розуміння роботи станції.

Незважаючи на те, що у комплекті є все, що потрібно, власникам доводиться купувати в подальшому додаткові комплектуючі елементи. Як приклад, не у всіх комплектах резервних і гібридних станцій є контролер заряду батареї: пристрій, який забезпечує правильну роботу акумулятора. Наша порада: перед тим, як купувати готовий комплект, ознайомтесь з особливостями експлуатації сонячної електростанції, щоб мати під контролем усі потрібні елементи.

Чи існують ризики?

Одним із найбільших ризиків, який може спіткати будь-якого інвестора — це станція, яка недостатньо добре спроектована: неправильні розрахунки та визначення рівня ​​генерації електростанції. Давайте уявимо собі на хвилинку, власник будинку придбав та встановив комплект СЕС на 20 кВт, а вона виробляє до 15 кВт. Ніби все змонтовано добре, а от самі сонячні панелі розташовані в зоні, де сонячна інсоляція потрапляє на них у недостатній кількості. Що робить інвестор у цьому випадку? Правильно, купує додаткові панелі, таким чином витрачаючи ще більше коштів. Тому кожну СЕС необхідно розглядати індивідуально. Не потрібно дивитись на дах сусіда і робити собі так само, бо йому підійшло. Проте найголовнішим ризиком, на нашу думку, є те, що інвестор не буде мати довгострокової гарантії на обладнання. Можна отримати гарантію від продавців готових комплектів СЕС на декілька років, а то й взагалі не отримати ніякої. Середній термін експлуатації станції — 25 років. Не слід забувати про деградацію сонячних панелей.

Отже, звернення до професійних компаній має багато переваг, а саме:

  • Індивідуально виконаний проект. Ми використовуємо спеціальні технології, які вірно прогнозують потужність і робимо правильну конфігурацію сонячних панелей, щоб забезпечити постійну генерацію. Також підбираємо обладнання під кожен проект індивідуально до бажань та можливостей замовника.
  • Відповідальність. Компанія відповідає за кожен крок, зроблений нею під час виконання проекту.
  • Сертифіковане обладнання. SmartEco закуповує своє обладнання тільки у офіційних представників компаній та тільки у якісних брендів. Ми надаємо сертифікати нашим клієнтам, щоб підтвердити якість продукції.
  • Гарантія на обладнання. Все обладнання ми отримуємо у офіційного постачальника разом з довгостроковою гарантією.

Висновок

Не зважаючи на те, що ціни на СЕС знизились, вартість все ще досить велика. Ми розуміємо, що більшість власників хочуть як можна більше зменшити витрати і тому приймаютьрішення придбати вже готовий комплект та встановити самостійно. Проте сонячна станція, яка дешевша, ніж у професійній компанії, має більше ризику втрати коштів.

Так як багато продавців не несе відповідальності за якість, інвестор може не повернути свої кошти. Тому перед тим, як купувати готову електростанцію, добре подумайте над всіма перевагами та недоліками, щоб не зазнати фінансових втрат.

Готові комплекти для самостійного будівництва сонячних електростанцій під зелений тариф можна знайти за посиланням – https://smarteco.biz.ua/product-category/gotovi-rishennya/
Приклади наших робіт по встановленню сонячних електростанцій “під ключ” за посиланням – https://smarteco.biz.ua/portfolio/

ПОВЕРНУТИСЯ НА ПОЧАТОК
КОМЕНТАРІ
Залишити свій коментар
ВАС ТАКОЖ ЗАЦІКАВИТЬ
Залиште заявку на консультацію, і ми зв'яжемося з вами найближчим часом.
Адреса
01601, м. Київ, вул. Стрітенська,
б. 10, оф. 323
Режим роботи
ПН - ПТ 09:00 - 21:00
СБ - НД 09:00 - 16:00